Omtrent deze blog

Het zal allicht met onze (rijpere) leeftijd te maken hebben: deze misschien obscure interesse in verdwenen dorps, buurt en centrumcinema’s. Het tijdperk dus van voor de mega-bioscoopcomplexen.

Het moet zo in de eerste helft van de jaren 60 zijn toen ik mijn eerste cinema-ervaring had: dat was in “Cinema Royal” op de grote markt in Kortrijk.
Na die eerste kennismaking was er de smaak naar meer: je kon toen in die tijd nog voor 15 Belgische Frank (!) naar de namiddagvoorstelling op woensdag.

Heimwee dus naar oude filmzalen, pelliculle met krassen, versleten klapzetels, een voorprogramma met een journaal , een animatiefilm en oude reclamefilmpjes.
Toen bestond er ook nog een echte pauze waar de ouvreuse(s) je het succesproduct “ijspralines ” kwam aanbieden.

Nostalgie dus, die zich reeds enkele jaren manifesteerde in een website “Cinema Nostalgia”
Vandaag is er dus deze blog die een voortzetting moet zijn op de oude website.

Ik hoop dat de ( misschien wat oudere) surfer er wat aan heeft en de wat jongere bezoeker te weten komt hoe het er vroeger allemaal uitzag…

Advertenties

5 reacties op Omtrent deze blog

  1. Chris zegt:

    Fantastische site!! Zag onlangs het filmpje over de buurtcinema op youtube. Heb ze alleen in de jaren 80 meegemaakt en mis het enorm!! Zelden dat ik zo’n groot gevaarte binnenstap met 150 zalen, nooit eigenlijk.

  2. Sinds een kleine 2 jaar hebben we een kleine buurtcinema heropend in Sint-Truiden : CINE CAMEO. We hebben zoveel mogelijk de charme van vroeger bewaard ( ook het typische balkon ), maar wel met alle moderne comfort : zeer comfortabele zetels, royale beenruimte en het allerbeste qua geluid en beeld. Ook onze prijs is nostalgie : 6,-€ voor een ticket. Alle info : http://www.cameo.be

  3. Vereecke Serge zegt:

    Het is al een tijdje geleden dat de Rialto gesloten is en er alleen nog maar een Kinepolis bestaat in Oostende, er is zelfs een facebookpagina voor nostalgen van die mooie cinema . Mits ik van Koksijde ben en er nog een paar ken zoals de REX in Koksijde , de Cine City en Cinema Minerva in de Panne , de Cine Ritz van Nieuwpoort in de Langestraat naast het politiebureau.

  4. Vereecke Serge zegt:

    Een vervolg op mijn reactie : De mevrouw Agnes Debaillie die cinema De Keizer openhield in Lichtervelde was een nicht van mijn grootvader ( kant moeder ) .Er is een wikipedia-pagina besteed aan Cinema De Keizer. Mijn moeder zelf is in de jaren 80 projectie-operatrice geweest in de cinema REX in Koksijde ( Koninklijke Baan in Koksijde, nu afgebroken voor de White Princess) ,Wens je nog een maal deze cinema te zien kijk dan op Google Streetview en schuif de datumknop terug ) Ikzelf was een trouwe cinemaganger van de Rialto in Oostende in de jaren 90 en het nieuwe millenium ik sloeg bijna altijd een praatje met meneer of mevrouw Hakendover.De allerlaatste projectie werden de cinema-gangers aan de ingang door de lokale zender Focus gevraagd om hun reacties .Het uitgaansleven in deze buurt (Langestraat) is achteruit gegaan en men zal op de grond van de cinema een wooncomplex bouwen voor senioren ( in het midden van een uitgaansbuurt ! ) .Wens je te weten hoe de buurt er vroeger uit zag voor de verbouwing ,kijk eens in het beeldarchief van Oostende .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s