The Story of Cinemascope

CinemaScope is een in 1953 door de Amerikaanse filmmaatschappij 20th Century Fox geïntroduceerd systeem voor opname en projectie van extra-brede beelden op bioscoopfilm (de zogenaamde muur-tot-muurprojectie). De eerste film met dit systeem was The Robe.

Optisch was het systeem nog niet perfect vanwege vervorming aan de beeldranden, maar het was veel eenvoudiger dan het oudere Cinerama uit 1952 waar bij het draaien drie camera’s simultaan moesten gebruikt worden en voor het afspelen van de film in de zaal ook drie afzonderlijke projectoren nodig waren.

Het  Cinemascope-beeld wordt tijdens de opname via een anamorfotisch objectief tot het gebruikelijke 35mm-formaat samengeperst, en wordt dus op normale 35mm-film opgenomen.
Tijdens de projectie wordt het beeld door het objectief weer ‘uitgerekt’ tot het brede Cinemascope-formaat. Er is hierdoor geen speciale camera en geen speciale projector nodig, men kan volstaan met het vervangen van de lenzen.

Toen de filmindustrie eind jaren 1950 in een malaise raakte, werd het systeem pas echt een succes. Vanuit de filmbranche werd benadrukt dat men een film thuis op de televisie niet zo geweldig kon beleven als in de bioscoop. Ook aan het stereofonisch geluid werd bij cinemascope veel belang gehecht.

Later heeft het betere Panavision-systeem het Cinemascope-systeem verdrongen. De basis voor het Cinemascope-systeem was overigens reeds gelegd in de jaren twintig, toen ook al veel werd geëxperimenteerd met afwijkende filmformaten.
Vreemd genoeg was het een  Fransman ,Henri Chretien, die veel heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van Cinemascope.
Hij is zowat “de vader” van de anamorfische lens.

Onderstaande documentaire legt nog het één en ander uit…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s