Dubbeltentoonstelling Gent Cinemastad & USA filmpaleizen

caermersklooster-filmtento

Deze dubbeltentoonstelling geeft een impressie van de levendige bioscoopcultuur van de vorige eeuw en besteedt aandacht aan dat unieke maar onderbelichte culturele erfgoed, zowel in de stad Gent als over de grote plas in de Amerikaanse samenleving.

coverbeeldFilmtheatersgent-kl

Gent cinemastad
In 1896 vindt in Gent de eerste publieke vertoning plaats van de cinematograaf van de gebroeders Lumière. Al van bij de start kent de stad een erg florerende bioscoopcultuur. Tijdens het interbellum beleeft het publiek film in glamoureuze filmpaleizen, tweederangsbioscopen of rumoerige wijkzalen, parochiezaaltjes en volkshuizen. Het filmvertier van de Gentenaar bestaat uit premières in Capitole, Franse pikante films in Savoy, Hollywood in Eldorado of Rex, avontuur in Century, Duitse musicals in Plaza of het ‘echte naakt’ in het ‘Leopolleke’. Ook speelde Gent goed in op de veranderingen in de cinemawereld: van de stille film met livemuziek naar cinematoscoop en 3D-filmprojectie. De bioscopen bleven bestaan ondanks de diepe crisissen. In 1981 opende Decascoop – nu Kinepolis Gent – de eerste echte multiplex in Europa: een vernieuwer in de filmentertainmentbusiness! De cinefiel kan nog steeds zijn hart ophalen in de karaktervolle arthousecinema’s Sphinx en Studio Skoop.

Deze tentoonstelling was mogelijk dankzij prof. Daniël Biltereyst en dr. Lies Van de Vijver (Universiteit Gent) en verschillende bruikleengevers, en werd gecoördineerd door Jacques Dubrulle, erevoorzitter van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen – Gent.

USA, filmpaleizen in de eerste helft van de 20ste eeuw
Cinema Photography by Yves Marchand and Romain Meffre
In samenwerking met het Deutsches Filmmuseum in Frankfurt am Main tonen Yves Marchand en Romain Meffre 30 prachtige foto’s. Beide Parijse fotografen hebben al langer een fascinatie voor ruïnes, getuige daarvan hun internationale project ‘Ruins of Detroit’. Sinds 1910, maar vooral vanaf 1920 zijn er in de USA duizenden cinema’s gebouwd, een aantal daarvan als echte ‘filmpaleizen’. In deze tentoonstelling tonen beide fotografen enkele van die monumentale, historische en architecturaal indrukwekkende gebouwen. Hoewel die cinemapaleizen vandaag vaak in een vervallen toestand verkeren, getuigen deze foto’s van hun gloriedagen.

Deze tentoonstelling loopt van 09-10-2015 tot 03-01-2016

Bron: http://www.caermersklooster.be

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, beeldmateriaal, erfgoed, tentoonstelling. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s