Het schoonste spektakel.

Het schoonste spektakel. Zo heet het boek van Dirk Surdiacourt en Jacques De Ro  dat de verdwenen wijkbioscopen van Geraadsbergen weer tot leven brengt.

Het Geraardsbergse cinemaverhaal begint in 1902 met de projectie van lichtbeelden tijdens de zomerkermis. Vanaf 1909 waren er al twee zalen. De Geraardsbergenaars keken zich de ogen uit in cinema’s zoals Big-Ben, Cameo en Eden Ciné.

Op de achterste rij klamme handjes vasthouden met je eerste liefje, in het roodpluchen bioscoopinterieur wegdromen tijdens het kijken naar de romantische filmbeelden: dat vormde de charme van deze kleine cinemazalen.

,,Maar de tijd van de wijkbioscopen in Geraardsbergen is definitief voorbij”, stelt Dirk Surdiacourt vast. Samen met Jacques De Ro schreef hij Het schoonste spektakel , over de geschiedenis van de cinemazalen. ,,Er is amper iets over verschenen, het leek ons dan ook een uitdaging om die geschiedenis neer te pennen”, zegt De Ro.

,,Indertijd trokken we bijna wekelijks met het hele gezin naar de bioscoop want we hadden nog geen televisie. Er waren toen drie wijkcinema’s, je kon dus afwisselen. Je sprak er af met vrienden, tijdens de pauze werd er samen iets gedronken”, herinnert De Ro zich.

In 1985 sloot de laatse buurtcinema de deuren. Maar het Geraardsbergse bioscoopverhaal krijgt vanaf 1992 toch nog een vervolg. Dan opent het cinemacomplex Focus, met vier zalen en ruim 800 zitjes.

Het boek ,,Het schoonste spektakel: 100 jaar filmvertoon in Geraardsbergen” is een gezamenlijk project van de cultuurdienst, cultuurraad en kring Gerardimontium.

ISBN:
90-802018-9-8
978-90-802018-9-7

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, beeldmateriaal, erfgoed, Lectuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s