Tielt: voormalige cinema Movy

Stationstraat nr. 25. Voormalige cinema “Movy” met café, gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt). Bouwheer is Roger Lecat, meubelmaker uit Tielt, die voorheen reeds in het “Feestpaleis” cinema houdt (cf. nr. 6). Thans theater “Malpertuis” met foyer, voorheen gevestigd in de kelder van het Gildhof (cf. Sint-Michielstraat nr. 9). Het bouwplan toont o.m. het café aan de straatzijde, met achterliggend complex van de cinemazaal en tevens een schietbaan met liggende wip.
In 1997 wordt de voorgevel gedeeltelijk aangepast en het interieur gerenoveerd naar ontwerp van het architectenbureau Claerhout (Sijsele).
Voorgebouw met inslag van zowel art-deco- als modernistische stijl. Breedhuis van drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen) met parement in rode siersteen. Nog afleesbare horizontaliserende gevelritmering door o.m. verspringende kroonlijst, vensterregisters en roedeverdeling in de beglaasde herbergpui, deels met glas-in-loodinvulling. Zelfde invulling voor typerend patrijspoortmotief in tweede bouwlaag (niet weergegeven op gevelplan). Verticaal accent op inkomtravee met overkragende bovenbouw tussen lisenen.
Interieur grotendeels gerenoveerd o.m. voor burelen en ontvangstruimten; vernieuwde theaterzaal. Nog enkele bewaarde oorspronkelijke elementen, o.m. halfronde uitbouw van cinemakassa.

Bron: Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed
Foto:  Santy, Pieter, 01-01-2007, ©Vlaamse Gemeenschap

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, beeldmateriaal, erfgoed. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s