Pathé Palace weldra weer bioscoop….

Brontekst: brusselnieuws.be (link onderaan artikel)

De Franse Gemeenschap trekt een budget van bijna 9 miljoen euro uit voor de renovatie van de Pathé Palace aan de Anspachlaan tot een bioscoop met bar cultuurshop en kantoren. Mogelijk is dat het einde van een administratieve mallemolen die al jaren aansleept.

 

De ministerraad van de Franse Gemeenschap keurde dinsdag de renovatie van en ombouw tot bioscoop en polyvalente cultuurruimte goed voor een bedrag van net geen 9 miljoen euro. Dat meldt La Libre woensdag. Daarmee komt eindelijk schot in de zaak in een dossier dat al jaren aansleept.

De Pathé Palace, of Le Palace zoals die nu heet, is de oudste cinema van de hoofdstad. De befaamde architect Paul Hamesse tekende in 1913 voor de plannen. In 1973 ging de bioscoop dicht en nam een elektroketen er zijn intrek.

Onder de naam Kladaradatsch! opent er in 1999 weer een bioscoop, maar die gaat anderhalf jaar later financieel kopje onder. Na een bitse strijd voor de overname tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap, wint die laatste het pleit. De Franse Gemeenschap, die daarvoor 200 miljoen Belgische frank neertelt, mag zich in 2001 eigenaar noemen van het gebouw.

Filmbroeders Dardenne
Het Théâtre National neemt er tijdelijk zijn intrek tijdens de verbouwingswerken aan zijn gebouw aan de Adolphe Maxlaan. In 2004 zet de Franse Gemeenschap het licht op groen voor het project van de vzw Le Palace, met als drijvende krachten de filmbroeders Dardenne, Eliane Dubois van verdeler Cinéart, filmproducer patrick Quinet en het audivisueel consultantbedrijf Zenab. Het project voorziet in de inrichting van drie filmzalen, een ontvangstruimte, een bar, een cultuurshop en kantoren.

Maar de financiering van het project wordt dan op haar beurt een administratieve soap. Ook de voorwaarden voor het behoud van architecturaal waardevolle delen van het gebouw opgelegd door Monumenten en Landschappen en de overlegcommissie van de Stad Brussel zorgen voor vertraging.

Zonder nieuwe vertraging beginnen de werken deze herfst en duren één tot anderhalf jaar.

LINK

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, erfgoed. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s