“Monstermaker” Ray Harryhausen

De naam Ray Harryhausen zegt u waarschijnlijk weinig of niets.
Toch was hij vóór het computertijdperk de maker van special effects.
Hij was dé ontwerper van talloze filmmonsters: van prehistorische monsters, ruimtemonsters ,vliegende schotels en alles daar tussenin.
De techniek die hij daarvoor gebruikte was de “stop-motion” of het opnemen van beeld per beeld.

Toen Ray Harryhausen 13 jaar oud was, zag hij in de bioscoop de film King Kong (1933). Hij was zo onder de indruk van de special effects in die film, dat hij zichzelf alles over stop-motion fotografie begon te leren. Zijn eerste filmpje liet een door stop-motion effecten bewegende allosaurus zien. Dit filmpje toonde hij aan Willis H. O’Brien, de verantwoordelijke man voor de effecten van King Kong. Deze was zeer onder de indruk van het werk van de jonge Ray. Hierna probeerde hij een eigen film te maken, genaamd ‘Evolution’. Maar dat bleek uiteindelijk veel te veel tijd te kosten.

Het stukje dat hij al had gemaakt, waarbij een apatosaurus werd aangevallen door een allosaurus, gebruikte hij als demonstratiefilmpje. Hierdoor werd hij aangenomen door filmproducent George Pal. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij met Willis H. O’Brien de effecten voor de film ‘Mighty Joe Young’ (1949). O’Brien kwam op de credits te staan, hoewel Harryhausen het meeste werk had gedaan. Zijn volgende film ‘The Beast from 20,000 Fathoms’ uit 1953 zou zijn grote doorbraak worden. Na enkele sciencefictionfilms maakte hij in 1958 de mythologische avonturenfilm ‘The 7th Voyage of Sinbad’. Andere door zijn effecten beroemde films zijn ‘Jason and the Argonauts’ (1963), ‘The Golden Voyage of Sinbad‘ (1974), ‘Sinbad and the Eye of the Tiger’ (1977) en ‘Clash of the Titans’ (1981). In 1992 ontving hij een ere-oscar voor zijn hele oeuvre.

Al zijn creaturen kan je bewonderen op www.harryhausen.com

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s